Region Syddanmarks Frivillighedspris 2015 blev uddelt lørdag d. 14. november. Vinder af Frivillighedsprisen blev Langelands Hjertestarterforeningen.
Vinder af Frivillighedsprisen 2015 og 50.000 kr. blev Langelands Hjertestarterforeningen. Foreningen har eksisteret i 7 år, og i alt 100 hjertestartere og 215 frivillige engagerede bidrager dagligt til at hjælpe borgere, der rammes af hjertestop, og er dermed med til at redde liv.
Se artiklen fra Region Syddanmark her
Formand Henrik Schakows takketale
Kære Alle
Kære alle som har stemt på LHF (Langelands hjertestarterforening). Og alle som er med her i dag.
Først vil jeg sige tak for et godt initiativ for en sådan pris, der er mange som gør en meget stor indsats, for at få en forening til at køre. Der skal ligges megen tid, og tro mig, jo større en forening, jo mere arbejde. Derfor er det også en meget stor glæde, når der kommer en sådan pris. Det er ligesom at komme benzin på en bil, så kan man igen køre med fuld fart.
Jeg vil tillade mig at se lidt tilbage i tiden. Dengang vi i Skrøbelev købte den første hjertestarter var det en helt ny ting, så ny at man i Fyns Amts avis, skrev landsby køber hjertestarter. Det blev til flere og flere, jeg vil nævne nogle af de ting som på godt og ondt har gjort LHF til måske verdens bedst organiseret Hjertestarterforening.
Vi har næsten prøvet alt, vi har undervist en stor del af befolkningen på Langeland i HLR og brugen ad AED. Op mod 1200 mennesker. Vi lavede små kort til pengepungen, og store kort til at hænge på et køleskab, med personer som ville hjælpe på alle tider af døgnet. Ja, 80 hjertestartere og tre personer til hver starter fordelt på Langeland. Vi var de første som kom på Politiets synonym database, hvor politiet skulle ringe akuthjælper ud ved hjertestop. Vi hjalp Trygfonden med, at der skulle være personer som skulle udringes i forbindelse med hjertestop. Det gør de stadig den dag i dag, via alarmcentralerne i Danmark. Og vi har prøvet med SMSer til udkald af Akuthjælper.
Men kære venner, det hjælper ikke. Folk dør eller bliver til det man populært vil kalde grøntsager. Der går simpelthen for lang tid, og det er kun held, hvis en hjertestarter er der til tiden og hvis nogen tør at bruge den.
I Danmark bruges der kun hjertestarter ved godt 3,4% af alle hjertestop, hvorimod borgerhjælpen er steget til næsten 60%. Det er man stolt af i Danmark, og det er også et skridt på vejen. På Langeland har vi i tiden fra opstart kunnet se, at vi ligger som resten af DK i statistik, en overlevet, en som kom på plejehjem og en del, ja de er her ikke mere.
Forskere over hele verden siger, hjælpen skal være fremme på under 5 til 6 minutter. Der ligger studier på at hvis en person falder om med hjertestop, og der påbegyndes HLR og en hjertestarter påsættes inden for tre minutter overlever 73%.
Der er næsten 3.500 mennesker som rammes af hjertestop om året i Danmark, men kun ca. 11% overlever. Er det godt nok? Eller skal vi gøre noget mere. Mit bud er at 11% ganske enkelt ikke er nok. Det kan gøres meget bedre.
Kan vi gøre noget? Vil vi gøre noget?
På Langeland har vi gjort noget, i dag er der akuthjælper på skadestedet i 98% af alle 1-1-2 udkald, og det samme gælder hjertestarteren. Med en mediantid på kun 4,09 minutter. Så kære politiker i Danmark, kom nu med – det virker.
Vejen for LHF har været utrolig lang med modvind, og op ad bakke, men takket være befolkningen på Langeland, Langeland Kommune, Akuthjælperne, pressen og i særdeleshed Lægerne på OUH. Afd. B. med Overlæge Mogens Lytken Larsen, Ledende overlæge Tina Paulsen, og i særdeleshed Finn Lund Henriksen. Ja, så står vi her. Og uden den stædighed og vilje, så havde vi for længst været lukket.
Så er det en glæde at RSD har set lyset af det store arbejde der er lagt fra LHFs side, sammen med FirstAED og OUH.
Vi var nogle som brugte al vores tid og penge på at udvikle et system, som kunne løse de udfordringer vi stod med i LHF. FirstAED – et alarm system som var designet til at kalde på Akuthjælperne, vise vej og huske hjertestarten til evt. brug. Dette blev Langelands succes, Det skabte tryghed og redder liv.
Der kom en licitation og FirstAED skal nu bruges i det meste af RSD, det er meget glædeligt og jeg vil gerne takke alle de personer i RSD som har deltaget i denne beslutning. Vi kan dog stadig håbe, at vi får alle sejl sat, og at RSD vil være åben for, at en akuthjælper på Langeland også kan bruges i Blåvand eller på Rømø -det vil give god mening.
Og her kan jeg tilføje som en tidligere formand i RSD sagde; RSD kan blive et fyrtårn inden for overlevelse. Lad os øge overlevelsen sammen.
Tak til Alle for Prisen på vegne af Langelands hjertestarter forening.
Vi er meget stolte, Tak til Alle. Fra Øen med de 100 hjertestarter.